Kun opiskelukipinä syttyy, kun uudelleen kouluttautuminen on ajankohtaista


Meiltä opinto-ohjaajilta ja muiltakin sampolaisilta kysytään tällä hetkellä paljon jatkuvasta hausta. Mitä tarkoittaa jatkuva hakeutuminen, ja miten Sampo sitä käytännössä toteuttaa? Jatkuvaa hakeutumista koulutuksiin on Sampossa toteutettukin jo useilla aloilla, mutta 1.1.2018 lainsäädännön uudistuttua tämä toimintatapa tuli osaksi kaikkien koulutusalojen toimintaa ja käytänteitä. Myönteinen asia opiskelijalle, eikö?

Kun opiskelukipinä syttyy tai uudelleen kouluttautuminen on ajankohtaista, ei opiskelijan tarvitse välttämättä odotella kevään tai syksyn hakuaikoja. Asiakas eli tuleva opiskelijamme voi seurata Sampon nettisivujen –haussa nyt -osiota tai olla suoraan yhteydessä alan opinto-ohjaajaan. Koulutuspaikan löytymistä selvitellään yhdessä tuumin ja mietitään aloitusajankohtaa. Moni toki aloittaa ryhmien aloituspäivien mukaisesti, mutta osa voi ”solahtaa” ryhmään joustavasti ympäri vuoden. Aloitusajankohta riippuu siis täysin opiskelijan aikaisemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta eli osaamisesta. Luonnollisesti koulutuksissa täytyy olla myös tilaa! 

Tiivistetysti sanottuna jatkuva haku ei suoraan tarkoita, että opinnot voisi aloittaa saman tien. Prosessi etenee niin, että hakijaan otetaan yhteyttä kahden viikon kuluessa. Tämän jälkeen hänen kanssaan suunnitellaan mahdollinen opiskelupolku ja kartoitetaan sellainen järkevä aloitusajankohta, joka sopii niin opiskelijalle kuin koulutusalallekin. 

Mitä muuta uudistus on tuonut tulleessaan? 

Suurin muutos on nuorten ja aikuisten koulutusten rajan poistuminen. Koulutusryhmissä opiskelee jatkossa entistä enemmän eri-ikäisiä ja -taustaisia opiskelijoita. Täytyy kuitenkin muistaa, että peruskoulusta yhteishaun kautta tulevat opiskelevat edelleen pääsääntöisesti omissa ryhmissään, mutta näitäkin ryhmiä voidaan täydentää eri-ikäisillä opiskelijoilla matkan varrella. Monella alallahan näin jo toimitaankin! 

Uudistuksen myötä opiskelijalle suunnitellaan joustavia osaamispolkuja, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi työssäoppimisen lisäämistä. Myös tutkintoja ja niiden osia voidaan yhdistää. Oppimisympäristöt monipuolistuvat työelämän tullessa entistä laajemmin osaksi opiskelua. Ruokailukin muuttuu maksuttomaksi, mikä tarkoittaa sitä, että kaikenikäiset perustutkinto-opiskelijat saavat jatkossa ruokailla ilmaiseksi oppilaitoksessa (ei oppisopimus-, eikä työvoimakoulutus). Aikaisemmin tämä oli vain nuorten peruskoulusta tulleiden opiskelijoiden yksinoikeus. Moni aikuisopiskelija onkin ottanut tämän viimeksi mainitun uudistuksen ilolla vastaan!  

Opinnoissa ei ole enää merkitystä opiskelijan koulussa kuluttamalla ajalla, vaan sillä mitä hän on oppinut tai osaa ennestään. Aikuiskoulutuksessa tämä toimintamalli onkin ollut meille monelle jo ihan tuttua, mutta nyt tätä käsitystä laajennetaan koskemaan kaikkia opiskelijoita. Fiksua, eikö? 

Aurinkoista kevään odotusta!
Tiina Koskela, opinto-ohjaaja 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti