Kansainvälinen SampoMeidän kaikkien tuntema Wikipedia määrittelee kansanvälisyyden kansojen ja valtioiden väliseksi asiaksi. Sitähän se on, suuressa mittakaavassa. Jokaisella meillä on oma ajatus kansainvälisyydestä ja asenne kansainvälistymistä kohtaan. Joku on kiinnostunut ja ns. ”täpöillä” mukana ja toinen keskittyy muihin asioihin ja osa-alueisiin. Nykypäivän yhteiskunnassa kansainvälisyys on kuitenkin arkipäivää jajollakin tasolla meidän jokaisen asia. Kohtaamme sen kaduilla, kaupassa, koulussa, työssä ja mihin ikinä menemmekin. 

Sampo on kansainvälinen. Meillä on Valma-ryhmä, kotoutumiskoulutusta ja opiskelijoita perustutkinnoissa monista eri maista ja kulttuureista. Sampossa on kuluvana lukuvuonna vieraillut 26 ulkomaalaista opiskelijaa eri pituisilla opinto- tai työssäoppimisjaksoilla. Opettajia ja asiantuntijoita Sampoon onsaapunut 17. Kaikki vieraat ovat tunteneet olevansa tervetulleita ja ovat olleet otettuja kaikesta huomiosta, jota heille on annettu. Kiitos siitä kuuluu meille kaikille sampolaisille, olemme ottaneet vieraat vastaankarjalaisella vieraanvaraisella otteella. Suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa ja puhuttaaulkomaalaisia ja siihen halutaan tutustua sekä perehtyä. Vieraille on myös esitelty suomalaista elämäntapaa mm. avantosaunoineen mämmeineen, ja nekin kiinnostavat ja puhuttavat.  Samposta puolestaan on suorittanut opinto- tai työssäoppimisjakson ulkomailla 31 opiskelijaa sekä hanke- tai muuhun asiantuntijamatkaan osallistunut 30 henkilöstön jäsentä. Nyt myös aikuisopiskelijat ovataktiivisesti ”heränneet” ulkomailla suoritettavan työssäoppimisjakson mahdollisuuteen.

Viikolla 21 Sampossa pidettiin kansainvälisyyspäivät sekä Imatralla että Lappeenrannassa. Päivien aikana opiskelijat kertoivat hienoista mieleenpainuvista kokemuksistaan mm. Saksassa, Espanjassa, Maltalla, Intiassa, Belgiassa ja Venäjällä. Kaikki ei aina kuitenkaan ole mennyt kuten Strömssössä ja vastoinkäymisiltäkään opiskelijat eivät ole välttyneet. Tapahtui jakson aikana mitä hyvänsä, niin kaikkien opiskelijoiden lopputulemana oli tyytyväisyys siihen, että he lähtivät ulkomaille, oppivat vierasta kieltä ja kulttuuria, oppivat ammattia toisenlaisessa työkulttuurissa, kasvoivat yksilöinä ja oppivat pitämään asioistaan huolta. Tyytyväisyys siihen, että saivat Sampolta tämän mahdollisuuden ainutkertaiseen kokemukseen vieraalla maalla, toisessa kansainvälisessä ympäristössä. 

Sampo on kansainvälisesti mukana monessa. Olemme olleet Venäjä-verkoston jäsenenä vuosia ja viime vuonna pääsimme jäseneksi Intia-verkostoon. Myös sote-alalla on Hyväoloverkoston Fresh-hanke.Kaikki mahdollistavat opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuuksia sekä opinto- ja asiantuntijamatkoja.Liiketalouden ja maratan yhteinen yrittäjyyttä ja sosiaalista yrittäjyyttä käsittelevä strateginen kumppanuushanke GROWW on loppumaisillaan ja odotuksissa on uusi. Josko yhteistyökoulun tekemä hakemus tulisi hyväksytyksi. Huhtikuussa allekirjoitettiin yhteistyösopimus, NAVE2, Hollannin, Espanjan ja Italian kanssa ja tavoitteena on pitkäaikainen sekä antoisa kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuusmahdollisuus. Monella alalla (mm. auto, labra, paperiprosessi, liiketalous) on verkostoja eri puolelle Eurooppaa. Sampo oli myös loistavasti esillä World Skills-kilpailuissa Abu Dhabissa Emeliinankultamitalilla. Iso kiitos kansainvälisen liikkuvuuksien mahdollistamisesta William ja Ester Otsakorpi Säätiölle, joka tukee ammatillisen koulutuksen kansainvälistä toimintaa. 

Sampo haki Erasmus+ KA1- liikkuvuushanketta kaudelle 2018-2020 ja hakemus on hyväksytty. ILE, International Learning Environment, mahdollistaa liikkuvuuksia sekä opiskelijoille että asiantuntijoille. Hankkeeseen on myös sisällytetty reformin mukaisesti yhteistyö työelämä kanssa. Holiday Club Saimaan jaEforan henkilöstön jäseniä lähtee vierailulle Sampon henkilöstön kanssa Ranskaan ja Hollantiin.  
Meillä on mahdollisuus opettaa globaalissa maailmassa tarvittavia tietoja ja taitoja sekä edistää kulttuurienvälistä kohtaamista ja vuoropuhelua. Tarjoamme opiskelijoille mahdollisuuden pohtia mitä on olla suomalainen ja koko maailman kansalainen. Kansojen välistä asiaa siis tapahtuu, sekä Sampossa ja sampolaisten liikkuessa maailmalla.  

Kansainvälisyys on mahdollisuus – meille kaikille - innostutaan yhdessä! 

Kansainvälisyyskoordinaattori
Jaana Hokkanen


Kommentit