Osuuskunnista on moneksi

Monet ammatilliset toisen asteen oppilaitokset ovat perustaneet ns. oppilaitososuuskuntia, joissa opettajat ovat osuuskunnan hallinnossa mukana ja joissa työskentelee eri alojen opiskelijoita. Saimaan ammattiopisto Sampossa kaikki osuuskunnat ovat opiskelijoiden perustamia ja myös täysin heidän hallinnoimiaan.

Kunkin koulutusalan opiskelijat voivat perustaa oman osuuskunnan omiin ja oman alansa tarpeisiin ja tavoitteisiin. Yksin heitä ei kuitenkaan jätetä, vaan heitä auttavat ja ohjaavat sekä ammattialan että yrittäjyyden opettajat.

Erilaisia osuuskuntia

Osuuskunta on toiminnallinen ja yhteisöllinen yritysmuoto, jossa jokainen on vastuussa omasta tekemisestään ja jossa asiat päätetään tasavertaisesti yhdessä. Osuuskunnassa opiskelijan ei tarvitse olla yksin, vaan tukea ja apua saa aina toisilta. Osuuskunta antaa mahdollisuuden oppia yrittäjyyttä turvallisesti yrityksen ja erehdyksen kautta.

Sampon ensimmäinen Osuuskunta Vuoksen Taitajat perustettiin vuonna 2015. Opiskelijajäsenet perustivat osuuskuntansa harjoitellakseen yrittäjyyttä ja työllistääkseen itsensä valmistumisen jälkeen. Osuuskunta on verkostoitunut voimakkaasti maakunnassa muiden alan yritysten kanssa.

Vuoksen Taitajien nyt kasvettua 60-jäseniseksi se ei ota enää opiskelijoita jäseniksi, vaan se keskittyy jäsentensä liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun. Sen seuraajaksi on sisustus- ja muotialalle käsityöntekijän ammattitutkintoon perustettu Osuuskunta Pitsikka. Tämä tulee toimimaan kiinteänä osana opintoja poikkileikkaavasti niin, että kaikissa opintokokonaisuuksissa näkökulmana on yrittäjyys ja asiakaslähtöisyys. Opiskelijat kehittävät koko tutkinnon ajan tuotteita asiakkaille, ja heidän tavoitteenaan on kasvattaa yrityksestä itselleen valmistumisen jälkeinen työpaikka.

Puualan Karelian Woodstudio Osk perustettiin opiskelijoiden yrittäjyyden oppimisympäristöksi, jossa he voivat käyttää liiketoimintansa kehittämiseen Sampon puusepänalan koneita ja laitteita vuokraa vastaan. Koneet ja laitteet ovat kalliita, mutta tärkeä osa oppimisympäristöä.

Osuuskunnassa toimiminen mahdollistaa opiskelijoille alakohtaisesti oikean yrittäjyyden ja sen kulujen oppimisen. Tätä kautta he saavat jo opiskeluaikanaan rakennettua pohjaa mahdolliselle itsenäiselle yrittäjyydelle. Woodstudio on ollut myös merkittävä verkostoitumiskanava, joka avaa työllistymismahdollisuuksia alan yrityksiin vuokratyövoimana. Karelian Woodstudio Osk:ssa on niin ikään kokeiltu osuuskuntaympäristöä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen pääsääntöisesti hyvin kokemuksin.

Metsäalan Metsäpalvelu Mehtäläiset Osk:n  valmistumisvaiheessa olevat opiskelijat perustivat alueen työelämän tarpeisiin sekä työllistääkseen itsensä valmistumisen jälkeen.

Osuuskunta oppilaitoksen oppimisympäristönä

Osuuskuntatoiminta on Saimaan ammattiopisto Sampossa löytämässä paikkansa tärkeänä yrittäjyyden ja työelämän oppimisympäristönä tukien ammatillisen toisen asteen reformin tuomia muutoksia.

Osuuskunta antaa uusia mahdollisuuksia lisätä työpaikalla tapahtuvaa oppimista opiskelijan omassa yrityksessä. Osuuskuntatoiminta mahdollistaa myös opiskelijoille omatoimisen, yksilöllisen ja opiskelijan omista lähtökohdista rakennetun opintopolun.

Eri alojen osuuskuntien yhteistyöllä on merkittävä hyöty koulutusalojen ja oppilaitosten väliseen yhteistyöhön, joka tuo opiskelijoille uusia asiakkaita, uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja verkostoja. Sisustus- ja pintakäsittelyalan yhteisestä osuuskunnasta on suunnitelmia. Suunnitteilla on myös Kaakkois-Suomen ammatillisten oppilaitosten osuuskuntien välinen yhteistyö.  Saimaan ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijoiden yhtenen moniammatillisen osuuskunnan perustamista on mietitty. Tällainen eri koulutusasteiden opiskelijoiden yhteinen osuuskunta tarjoaa toteutuessaan opiskelijoille uudenlaisia näkökulmia, uudenlaista liiketoimintaa ja työelämän oppia.

Tähtäimessä tulevaisuus

Yli kolmen vuoden kokemuksella voimme sanoa, että osuuskunta on monipuolinen oppimisympäristö yrittäjyyden oppimiseen. Yrittäjyystiedon ja -kokemuksen lisäksi opiskelijat saavat luontevasti muita työelämässä tarvittavia valmiuksia sekä tärkeitä verkostoja. Lisäksi osuuskunta antaa mahdollisuuden työllistää itsensä valmistumisen jälkeen.
 
Tavoitteenamme on kehittää Sampoon osuuskuntatoiminnan malli opiskelijoita parhaiten tukevaksi ja palvelevaksi tulevaisuuteen tähtääväksi yrittäjyyden ja työelämän monipuoliseksi oppimisympäristöksi mahdollisimman monelle koulutusalalle.

 
Osuuskuntiamme somessa:
Osuuskunta Vuoksen Taitajat Nettisivut Facebook
Karelian Woodstudio osk Nettisivut Facebook ,Instagram
Osuuskunta Pitsikka Facebook

 
Päivi Ovaska, projektipäällikkö
Mikko Tolvanen, Woodstudio osk hallituksen puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti